Ekologisuus

Ekologisuus tarkoittaa ihmisten ja ympäristön vähäistä energian ja resurssien kulutusta. Ekologinen elämäntapa auttaa vähentämään ympäristölle aiheutuvia kuormituksia. Se miten elät vaikuttaa ympäristöön tavalla kuin toisella. Joko ajat päivittäin töihin tai ostat aina uutta rikkoutuneen tilalle, lisäät kuormitusta. Joten mieti mikä omassa elämässäsi olisi mahdollista tehdä ekologisemmin. Mieti mitä voit hankkia käytettynä tai lainattuna. Voitko ostaa vain sitä, mitä tarvitset?  

Miten elää ekologisemmin? 

1. Kierrätys ja jätteen vähentäminen 

Tällä pienellä teolla pystytään välttämään roskan joutumisen luontoon ja vesistöihin. Kierrätyspisteitä voit löytää muun muassa lähikaupoista. Kierrättämien auttaa kierrätyskeskuksia hävittämään oikeanlaisen jätteen, eikä päädy kaatopaikalle. Noin puolet suomalaisten jätteistä joutuu kaatopaikalle. 

2. Julkisen liikenteen käyttö auton sijaan 

Julkinen liikenne, kuten bussit, junat ja raitiovaunut tuottavat vähemmän päästöjä kuin autot. Tämä on hyvä varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa julkinen liikenne on helposti saatavilla. Ja myös pitkillä matkoilla. Jos mahdollista, lyhyillä matkoilla kulje jalan tai pyörällä. Tällä tavalla ei tule päästöjä ympäristöön ja keho kiittää. 

3.Vaatteet 

Monelle on varmasti pikamuoti tuttu käsite. Pikamuoti sana kuvastaa täydellisesti aihetta. Nopeasti vaihtuvat mallistot ja nopealla aika välillä tulevat uudet vaatteet. Hinta on matala ja materiaali heikkoa. Tästä syystä ne rikkoutuvat helposti. Pikamuotia valmistavat ihmiset työskentelevät pienellä palkalla ja pitkillä työpäivillä. 

Ekologisempaa on ostaa vaatteita, jotka ovat tehty laadukkaasta ja kestävästä materiaalista. Suosi kirpputoreja ja käytettyjä uuden sijasta. Tämä koskee myös muita tuotteita kuten elektroniikkaa tai huonekaluja. Nykyään voit ostaa käytetyn puhelimen. Näin pidennät sen käyttöikää ja kompensoit laitteesta syntynyttä hiilijalanjälkeä. 

4. Ruoka 

Ekologinen ruoka on ruokaa, jonka tuotanto aiheuttaa mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristölle. Erityisen paljon kuormitusta tuo eläinperäinen ruuan tuotanto, joten valitse paljon kasviksia aterioihin. Suosi myös lähellä tuotettu ruokaa. Suunnittele valmiiksi mitä tarvitset ja tulet syömään. Jos ulkona syödessä on mahdollista ottaa itse ruokaa, ota vain sen verran minkä jaksat. Mitä vähemmän ruokaa menee hävikkiin sen parempi.  

5. Sähkön ja veden kulutus 

Kulutuksen vähentäminen on helppoa, kun kaikki taloudessa noudattaa samoja sääntöjä. 

Sähkö: 

 • Sammuta valot, kun poistut huoneesta 
 • Laske huoneen lämpötilan laskeminen 
 • Pese täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä 

Vesi: 

 • Sulje hana, kun et tarvitse vettä 
 • Peseydy lyhemmässä ja viileämmissä suihkuissa 
 • Älä huuhtele astioita ennen koneeseen laittoa 

6.Muovin vähentäminen 

Kokonaan muovista pääseminen on hankalaa, mutta jo vähentäminen auttaa.

Vinkit muovin vähentämiseen: 

 1. Kaupassa muovipussin sijaan hanki kestokassi, jota voit käyttää useampaan kertaan. 
 1. Osta tuotteita, joissa ei ole muovipakkausta tai valitse tuote vähäisellä pakkauksella. 
 1. Osta kertakäyttöisen muovituotteen sijaan monikäyttöinen versio. 
 1. Vaihda muovipulloissa olevat neste saippuat, palasaippua paloihin. Palasaippuat valmistetaan ympäristöystävällisemmin ja saippuan pakkaus on helppo kierrättää. 
 1. Vaatteet. Tämä voi olla vaikeaa, koska monista nykypäivän vaatteista löytyy polyesteria ja muita tekokuituja. Muovittomia materiaaleja ovat muun muassa villa, silkki ja pellava. Tosin tekokuituiset vaatteet ovat ekologisempia luonnonkuituihin verrattuna. 

Biohajoavat tuotteet 

Biohajoava tarkoittaa aineen pilkkoutumista maaperään, joten niistä jää mahdollisimman pieni määrä jäämiä luontoon.  

Biohajoavia tuotteita voi tunnistaa Joutsenmerkistä. Jos paukkauksessa on monia varoitusmerkintöjä, on aine vahva ja ympäristölle haitallinen.

Adeliinan tuotteet ovat ekologisia ja erittäin biohajoavia.