Koti puhtaaksi ekologisesti

Koti ja pyykki puhdistuvat ekologisesti ja vähillä tuotemäärillä, kun valitsee oikeat tuotteet. Adeliinan puhdistustuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja niiden hyvä puhdistustulos on todettu tutkimuksin.

Adeliina valmistaa ja myy kodinhoitotuotteita. Ne ovat ekologisia, vegaanisia, turvallisia ja laadukkaita sekä kotimaisia ja sataprosenttisesti biohajoavia.

Tuoteperheeseen kuuluu muun muassa pyykinpesuaine, pyykkietikka, tekstiilien raikastaja, astianpesuaine niin koneella kuin käsin tiskaamiseen sekä nestesaippua ja puhdistussuihke kodin päivittäiseen puhdistukseen. Koronan myötä valikoima täydentyi mustikan ja sitruunan tuoksuisilla käsideseillä. Tuotevalikoimaan kuuluu lisäksi ihonhoitotuotteita. Kaikki ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita.

– Tuotteemme eivät ole luonnonmukaisia sanan varsinaisessa merkityksessä, koska niissä on myös synteettisiä ainesosia. Mutta ne ovat ympäristöystävällisiä, sanoo toimitusjohtaja ja yrittäjä Tiina Joensuu Puhtaasti Kotona Oy:stä Kalajoelta Pohjois-Pohjanmaalta.

Adeliina-tuotteiden perimmäinen idea on, että tuotteiden pitää olla samalla kertaa turvallisia ihmisille ja säästää luontoa.

– Näin me voimme vaikuttaa siihen, minkälaisen luonnon jätämme perinnöksi lapsillemme. Tämän periaatteen noudattaminen ei kuitenkaan mielestäni vaadi sitä, että pesuaineidemme pitäisi olla täysin luonnonmukaisia.  

Hajoavat osaksi luontoa

Adeliinan tuotteista löytyvät synteettiset aineet on valittu tarkoin, ja ne hajoavat käytettäessä luonnon omien mekanismien avulla luontoon, esimerkiksi vedeksi ja hapeksi. Ne ovat puhtaita, ja täyttävät kaikki EU-direktiivit, mutta irrottavat silti vaatteista likaa tehokkaasti.

– Minulle kotimaisuus on tärkeää. Arvostan Suomessa tehtyjä puhtaita tuotteita. Lähtökohta onkin, että tuotteidemme raaka-aineista mahdollisimman suuri osa on peräisin Suomesta.

Adeliinan tuotteet valmistetaan tasalaatuisuuden takaamiseksi korkealaatuisessa tehtaassa ja isoissa erissä omassa maakunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

– Isot valmistuserät varmistavat samalla tuotteiden hyvän saatavuuden. Tuotteita valmistetaan kymmeniä tuhansia pulloja vuosittain, Tiina Joensuu kertoo.

Tuotevalikoima täydentyy koko ajan

Kolmisen vuotta sitten Tiina Joensuu loukkasi jalkansa eikä päässyt liikkeelle ja joutui jäämään pitkälle sairauslomalle.

– Minulla oli aikaa ruveta ideoimaan lisää jo mielessäni kehittelemääni ajatusta luontoa säästävistä ja ihmistä hellivistä kodinpuhdistus- ja kosmetiikkatuotteista. Markkinoilta ei sellaisia löytynyt.

Kahden kouluikäisen poikansa kanssa Tiina Joensuu oli usein tehnyt saippuoita. Nyt hän ryhtyi lisäksi kehittämään erituoksuisia ja vahvuisia pyykkietikoita.

Hän kokeili ja testasi, ennen kuin ymmärsi, että hän voi kehittää ja suunnitella, mutta tuotteiden toteutukseen tarvitaan kemisti, jotta tuotteista tulee turvallisia, ei ainoastaan meille ihmisille, vaan myös tekstiileille, pesukoneelle ja luonnolle.

– Tätä ajatusmaailmaa noudattaen löytämäni viisas kemisti toteuttaa ideoitani. Ja kotimainen ja ekologinen tuoteperheemme kodin päivittäiseen puhdistamiseen täydentyy koko ajan.

Tiina Joensuu kehuu tämän päivän raaka-ainevalikoimaa niin kattavaksi, ettei pesutehosta tarvitse tinkiä, vaikka valitsee ympäristön kannalta parhaat aineet.

– Tuotteissamme käytetyt ainesosat täyttävät tiukat laatustandardit. Niitä voidaan hyvällä omalla tunnolla kutsua puhtaiksi ja turvallisiksi.

Synteettisyys sinänsä ei ole mikään peikko

Entisenä maanviljelijänä Tiina Joensuulla on hyvin läheinen ja lämmin suhde luontoon.

– Minusta on surullista, että monesti kaikkea synteettistä alkuperää olevaa pidetään yksioikoisesti huonona. Asia ei välttämättä ole niin. Synteettinen voi jopa säästää luontoa enemmän kuin varsinainen luonnonmukainen.

Lähtiessään kehittämään omaa konetiskiainettaan, jonka Tiina Joensuu halusi olevan myrkytön, hän törmäsi asiaan. Fosfaatit on kielletty aineryhmä. Monissa valmisteissa ne on korvattu sallituilla fostonaateilla, jotka eivät kuitenkaan ole sen luonnonmukaisempia kuin aiemmin käytetty aine. Ne rehevöittävät vesistöjä yhtä lailla.

– Mielestäni on tärkeää avata ihmisten silmät näkemään ongelman ydin. Tarvitaanko näitä ainesosia konetiskiaineissa lainkaan? Niiden avulla astioista tulee kirkkaita ilman pisararoiskeita. Mutta astioiden kautta haitalliset aineet siirtyvät elimistöömme ja luontoon.

Monet luonnonmukaiset tuotteet tuodaan kaiken kukkuraksi ulkomailta. Jos tuotantovaiheessa on jossain kohtaa varjeltu luontoa, sisältyy koko prosessiin turhaa ympäristön saastuttamista.

– Ekologisuus ei ole mielestäni sitä, että tuote tuodaan maahan ulkomailta. Kotimainen valmistus säästää luontoa ja kuljetuskustannuksia sekä luo uusia työpaikkoja Suomeen. Kuljetus millä tahansa kuljetusvälineellä ei tee hyvää luonnolle.

Tiina Joensuu näkeekin, että kotimaisesti tuotetut ekologiset tuotteet ovat kokonaisuuden kannalta järkevin vaihtoehto.

– Nestemäisissä pesuaineissa on aina vettä ainesosien joukossa. Siinä ei ole mitään ekologista, että rahdataan vettä jostakin kaukaa Suomeen.

Luomutuote ei sovi kaikille

Tiina Joensuu kertoo olevansa astmaatikko ja allergikko. Hänelle eräät luomuaineet, kuten eteeriset öljyt, aiheuttavat ankaria allergisia oireita.

– Puhtaasti luomu ei ole välttämättä tarkoita sitä, että tuote olisi hyvä ja kaikille sopiva.

Siksi hänestä on tärkeää, että kaikissa Adeliina-tuotteissa on pullon kyljessä sisältölista, josta helposti selviää tuotteen sisältämät ainesosat.

– Asiakas pystyy pullosta nopeasti tarkistamaan soveltuuko tuote hänelle. Sitä ei tarvitse mennä katsomaan qr-koodin takaa verkosta.

Adeliinan tuotteiden allergiatekijät ovat testatusti prosentiltaan alle nollan: 0,001.

– Haluan kuitenkin ilmoittaa ne täsmällisesti, koska aina voi löytyä joku, jolle jokin tekijä aiheuttaa allergisen reaktion. Tosin yrityksemme historian aikana kukaan ei ole kertonut minulle, että olisi jollakin tavoin reagoinut meidän tuotteisiimme.

Pyykkietikkaa, ei huuhtelulainetta

Tiina Joensuu kehottaa kuluttajia katsomaan tarkkaan, mitä tuotteita käyttää. Jos katsoo tekstiilikuitua huuhteluaineen ja pyykkietikan jäljiltä, näkee selvästi, että huuhteluainetta on jäänyt vaatteen huokosiin ja sitä kautta sitä siirtyy myös ihollemme.  

Jo isoäitiemme aikaan käytettiin etikkaa monenlaiseen puhdistamiseen, kun oli huomattu, että etikan kemiallinen koostumus tehoaa eritoten likaisiin ja pahanhajuisiin kohteisiin.

– Etikkaa lisättiin pyykin joukkoon joko pesu- tai huuhteluvaiheessa. Pääsyy lienee ollut epämiellyttävien hajujen poistaminen, kun käytössä ei silloin vielä ollut hajustettuja pesuaineita.

– Huuhteluaine ei ole hyväksi tekstiileille eikä ihmisille. Mutta pyykkietikka on ja se sopii kaikille tekstiileille. Se poistaa pyykistä pesuainejäämät, kirkastaa värejä sekä suojaa ja pehmentää tekstiilikuituja ja poistaa niistä nukkaisuutta. Ja hävittää pesuainejäämät ja pahat hajut myös pyykinpesukoneesta ja putkistosta.

Nyt Tiina Joensuu haluaa viedä Adeliinaa ja Aavaa ripauksen kohti pikkuista ylellisyyttä. Uutta on tulossa viimeistään kesän aikana.

– Meistä jokainen on arvokas ja meillä on lupa helliä itseämme pienillä luksustuotteilla. Korona-aika on tuonut kotoilun vahvasti esille ja sen, miten pienetkin asiat voivat tuottaa suurta iloa. Yksi niistä on itsensä helliminen, johon meillä on kehitteillä uusia tuotteita, Tiina Joensuu valottaa tulevaa.