Neste- vai palasaippua

  • Artikkelin kategoria:Vertailut
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Kumpi on parempaa, neste- vai palasaippua? Kumpi on hygieenisempää ja kestää pidempään? 

Kaikilla on omat mielipiteet ja syynsä saippuan valintaan. Yleisimpiä syitä ovat huonot kokemukset, kuten käsien kuivuminen, saippuan kulutus ja vääränlainen säilytys. Toiset ajattelevat palasaippuan olevan bakteeripesäke ja toiset nestesaippuapullon turhaa muovin kulutusta.

Bakteerien muhimista palasaippualla ei tarvitse pelätä.

Saippua on emäksistä (pH 9–10), kun taas bakteerit ja virukset kasvavat neutraalissa ympäristössä (pH 6–8). On turvallista sanoa että palasaippua ei levitä bakteereja, käytetäänhän sitä juuri sen bakteereja ja viruksia tuhoavan ominaisuuden vuoksi peseytymiseenkin. Pesujen aikana bakteerit siirtyvätkin käsistä saippuaan ja saippuasta veden mukana viemäriin.

Palasaippua pysyy hygieenisenä varmimmin, kun sen säilyttää oikein (Katso: Palasaippuan säilyttäminen). Nestesaippuapullot taas keräävät bakteereja, kun siihen kosketaan likaisin käsin.

Vaikka palasaippua onkin hygieeninen vaihtoehto, käytetään nestesaippuaa yleisesti esim. elintarviketeollisuudessa, koska on olemassa mahdollisuus että bakteereja jää palasaippuaan ja ne kulkeutuvat ihmiseltä toiselle. Nestesaippua on käytännöllisempää ja hygieenisempää jos se voidaan annostella koskematta pulloon.

Ekologisuus

Nestesaippuaa säilytetään yleensä muovisissa pulloissa, mikä kuluttaa ympäristöä. Palasaippuoiden valmistus on ympäristöystävällisempää ja ne pakataan usein kartonki- tai paperikääreisiin, jotka on helppo kierrättää. Palasaippua kestää myös pidempään, joten ei aina tarvitse olla ostamassa uutta. 

Nestesaippua pullot voi kuitenkin täyttää myös uudelleen täyttöpakkauksilla, mikä vähentää muovin kulutusta ja ympäristön kuormitusta. Kuitenkin täytön aikana saippuaan kertyy bakteereja ilmasta.

Kumpiko sitten on parempi? Se riippuu tilanteesta ja siitä miten asiaa katsoo. Adeliinan valikoimasta löydät sekä kotimaiset palasaippuat että nestesaippuat. Kaikki tuotteemme ovat 100% kotimaisia ja biohajoavia – turvallisia käyttää ja turvallisia luonnolle.

Vastaa